Kdo nemá rád jídlo, nemá rád vaření. Kdo nemá zdravý vztah k jídlu, nemá zdravý vztah k vaření. To je základ, které se všichni držte. A nemít rád jídlo neznamená, že sníte každou žumpu, kterou pod vás mrští na nějakém špinavém talíři. Ale jedná se o vlastnost, kdy dokážete ocenit kvalitu, pestrost, chuť a hlavně opět a neustále – kvalitu. Kdo si myslí, že i z nekvalitních surovin dokážete vykouzlit něco neskutečného – sněte dál. Mohou být levné kvalitní suroviny, ale ve většině případů to jsou spíše levné nekvalitní suroviny, které tvoří základ pro všechno naše vaření.
Důležité je učit se od nejlepších
A teď se nebavíme jenom o receptech, ale také o tom, kde nakupovat, jak nakupovat, jak poznat, co je kvalitní a co ne. Co znamenají ty zkratky vzadu na balení, proč si vybírat organické ovoce a zeleninu, proč volit dobytek a drůbež z domácího chovu než z velkochovu. To všechno musí člověk umět vstřebat, než se nazve dobrým kuchařem. To, že osmažíte cibulku na másle a pak tam mrsknete nějaké kuřecí od Babiše, posypete to solí a pepřem a uděláte k tomu brambory, ještě neznamená, že byste mohli vařit v Imperialu. To, že dá něco hodně práce, neznamená, že to je „zdravější“ nebo lepší.
Vynechejte friťák a podobné labužiny
Fritování, smažení – to všechno dejte za hlavu. Používejte co nejméně oleje, másla, tuku, sádla, co to jde. Tady jde především o to, aby vám nejen jídlo chutnalo, ale abyste se po něm cítili dobře. Z langoše se cítit dobře nebudete. Z přesmažených hranolek také ne. Z nějaké připeklé gulášovky také ne. I tyto pokrmy jdou dělat jinak a lépe, to vše ale potřebujete pochopit. Kdo si bude na truc vařit klobásky na večeři do konce života, tak dlouho vařit nebude.
Základem je dobrý pocit
Ať už při vaření nebo při jeho přípravě, měli byste se cítit ve své kuchyni naprosto odpočatě a dobře. vám hned dá pár tipů jak na to.