§ Přitom oba druhy zeleniny jsou zdravé, vhodné i pro různé diety a v kuchyni s nimi mnoho času nestrávíte.
§ Jelikož jsou křehké a plné vody, jejich úprava zabere málo času.
Je pravda, že porevoluční „cuketová mánie“ otrávila asi spoustu lidí. Z cukety se vařilo snad vše. Pak na čas tento boom ustal a cuketa se může dostat opět na výsluní, ale tentokrát trochu důstojněji.

o Jak cuketa, tak i patison, jsou zeleniny vhodné pro pacienty s nemocemi srdce a cév.
o Obsahují totiž jen malé množství sodíku.
o Pro svůj nízký obsah sacharidů si mohou oba druhy zeleniny dopřát i diabetici.
Cukety i patisony mají jednu výbornou vlastnost. Pomáhají odstraňovat nahromaděné škodliviny ze střev a podporují trávení. Mnoho lidí má problém jíst zeleninu z jednoho nepříjemného důvodu. Stává se pro ně nadýmavou. A právě tento problém u patisonu i cukety odpadá. S přípravou rozhodně nebudete mít žádný problém.
§ Mohou se
- vařit
- smažit
- péct
- zapékat
- grilovat.
Stačí zvolit to správné koření nebo další vhodné suroviny. Pokrmy z cuket i patisonů mohou být jak slané, tak i sladké. Výborné jsou z nich polévky i pomazánky.

Jak vybrat správný druh
Cukety mají mnoho různobarevných odlišností. Jakou barvu tedy zvolit? Je v podstatě jedno, jakou barvu nebo jaký odstín vyberete, ale spíše se snažte pořídit menší. Budou křehčí a křupavější. Patison je k dostání v barvě bílé, žluté nebo nazelenalé. Tvar je pokaždé téměř stejný. Je to zelenina ve tvaru disku.§ Pro romantiky může mít tvar květiny.
§ V sousedním Německu ji dokonce označují jako UFO.