Kávovar nám umožňuje přípravu právě té, která nám nejvíce chutná. Jak tohoto výborného pomocníka vybrat?

Nejdříve si odpovězte na následující otázky:
· Mám raději velký hrnek nebo plnou chuť malého espressa?
· Chci věnovat přípravě více času nebo jen stisknout knoflík a mít hotovo?
· Kolik peněz hodlám do pořízení nového kávovaru investovat?

Kávovary na espressorozdělujeme hlavně podle náročnosti na přípravu a údržbu do tří kategorií:
· automatické
· kapslové
· pákové

Automatické jsou nejjednodušší na přípravu – stisknete tlačítko a postará se o vše (namele, upěchuje, spaří kávu). Vhodný je všude tam, kde se vypije hodně kávy a není příliš času na to věnovat se její přípravě (velké rodiny, kanceláře, provozy). U modelů vyšší třídy je možné nastavit, jak silnou kávu chcete. Pákové kávovary kávu uvaří, ale příprava je na vás. Na každý šálek musíte naplnit zásobník pod pákou namletou kávou Takže také na vás je výsledná kvalita a síla kávy. U kapslových je příprava též jako u automatických velice jednoduchá. Je potřeba počítat s tím, že v nich lze vyrábět pouze kávu z kapslí. Tyto kávovary jsou levnější, ale následné nákupy kapslí mohou být finančně náročnější. Jinak spíše platí, že čím je kávovar dražší, tím je lépe vybaven a má více možností nastavení přípravy. Například pokud máte rádi kávu s mlékem, volte kávovar s tryskou na mléčnou pěnu nebo model s přípravou mléčných nápojů. U kávovarů neplatí, že lepší káva potřebuje vyšší tlak. Tlak minimálně 9 barů je dostatečný a je používán i u profesionálních „mašinek“.